keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Turha työ menee hukkaan

Kun tuosta aktiivimallista on nyt ihan urakalla kohistu (ja hyvä vaan että onkin), niin mulla tuli tuossa tänään päivällä sitten mieleen, että olishan tähän työttömyyden hoitoon ihan simppeli ratkaisu.

Siis eikös kuulkaas olis ihan tosi upea idea, jos meillä olisi yksi paikka, minne työnantajat voisi ne tekijäänsä vailla olevat hommat ilmoittaa, olipa kyse sitten tunnin keikasta taikka ihan vakiduunista. Jos vielä vois ilmoittaa hommat ihan valiten, meneekö julkilevitykseen vai jääkö vaan tuohon instanssiin tiedoksi.

Ja sitten tietysti se sama paikka keräisi alleen ne työtä vailla olevat ja näppärästi niitä niihin tiedossaan oleviin paikkoihin yhdistelisi. Varmaan ei kaikille tälleenkään töitä löytyisi, ja ehkei joka paikkaan tekijääkään. Mutta sittenhän siinä rinnalla näppärästi pitäisi kirjaa niistä, joille ei listoilta töitä löydy ja töistä joihin ei vaan ole tekijöitä saatavilla. Ja niistä listoista sitten katselisi, että kappas kun hygieniapassia tarjottais noille niin ois tekijöitä tonne ja työturvallisuuskortista taas hyötyisi tuo porukka. Saitte ehkä ideasta kiinni.

Tuli sitten vaan vähän jälkijunassa mieleen, että kaipa meillä joku tämän tapainen on. Taitavat kutsua sitä TE-toimistoksi. Harvemmalla työnantajalla on siitä paikasta kauniita sanoja kerrottavana ja vielä harvemman olen kuullut sieltä sellaisia töitä saaneen, josta ihan palkkaa maksettaisiin.

Kyllähän tässä kaikki tietää, että jotain tälle työllisyystilanteellekin pitäisi tehdä. Mutta vähän nyt tuosta aktiivimallista ja sen kakkoshankkeesta tulee kyllä mieleen mun postikortti: "Kun ymmärtämätön laittaa taitamattoman tekemään tarpeettomia töitä, on vaarana, että turha työ menee hukkaan."

Johan sitä ennen aktiivimalliakin oli velvollisuus työttömällä ottaa töitä vastaan, jos sellaisia tarjolla sattui olemaan. Ehkä tässä on päässyt käymään niin, että hallitus on tavallisen ihmisen arjesta vieraantunut, eikä niin sitä arjen palapeliä enää pelaa. Ei siellä nyt tunnuta ymmärtävän sen enempää työttömän, työnantajan kuin työkkärin-, kelan- tai työttömyyskassan "tädin" arkea. Onhan tällä aktiivimallilla työllistävä vaikutus, mitäpä sitä kiistämään. Se nimittäin työllistää jo entuudestaan ylityöllistettyjä, muttei suinkaan niitä, joita pitäisi ja jotka sitä tarvitsisivat.

Mitäpä tässä. Vielä ehtii allekirjoittaa kansalaisaloitteen aktiivimallin kumoamiseksi. Ihmetellään tässä samalla vaikka sitä, että ihan tällaisista kohtuullisen kokoisistakin kaupungeista (kuten Järvenpää) hilataan hankalasti työllistettävien palvelut kymmenien kilometrien päähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti