perjantai 2. marraskuuta 2018

Abortti vai (pakko)avioliitto?

Tämä teksti edustaa vain omia ajatuksiani, ei puolueen linjauksia. Minulle nämä kaksi ovat puhtaasti omantunnon kysymyksiä.

Aivan tovi taaksepäin käytiin suurta aborttikeskustelua, kun ulkoministerimme erehtyi matkoillaan osallistumaan abortinvastaisiin mielenilmauksiin. Mikä sovinistisika, kuinka kehtaakin maailmalle mennä edustamaan Suomea abortinvastaisella linjalla, meillä täällähän on naisilla oikeus päättää ihan itse omasta kropastaan. Välttelin ottamasta keskusteluun mitään kantaa, koska omantunnon kysymykset ovat luonteeltaan vähän sellaisia, että sanoitpa mitä vain joku suuttuu.

Tämä tarina alkaa siitä, että 17-vuotias teinityttö tuli raskaaksi vuoden vanhemmalle kihlatulleen. Sellaista sattuu. Abortti ei ollut vaihtoehto. Terve äiti, joskin nuori, ja terve sikiö. Mikä muukaan abortti olisi tilanteessa ollut kuin murha? Etenkin, kun raskaus vastoin kaikkien kuvitelmia oli hyvinkin toivottu. Nuoret hakivat oikeusministeriöstä luvan ja menivät naimisiin ennen lapsen syntymää, ennen kuin nuorempikin ehti täyttää 18. Oma perhe yhteisellä sukunimellä, oma koti, puolisoiden välinen elatusvelvollisuus, ei tarvetta isyyden vahvistamiselle, alaikäisellä äidilläkin oikeus hoitaa ilman huoltajan allekirjoitusta omat asiansa, koska avioliitto on vapautus vanhempien huollon alta. Helppoa.

----

Olen aina sanonut, että abortti ei ole minulle henkilökohtaisesti vaihtoehto. Minä näen abortin murhana, enkä kertakaikkiaan kykene ymmärtämään, miten voisin elää murhattuani ihmisen, sillä siitä hetkestä, kun lapsen sydän ensimmäisen kerran lyö, on kyseessä ihminen. Siitä alkiosta taikka sikiöstä ei voisi kasvaa merihevosta taikka sammakkoa, siitä ei tulee sikaa. Kyseessä on ihminen.

Jokainen tekee tässä asiassa omat ratkaisunsa, oman omantuntonsa mukaan. Joskus raskauden keskeyttäminen voi olla perusteltua siksi, että äiti on kovin nuori ja kypsymätön, joskus lapsi on saanut alkunsa raiskauksesta eikä sellaista henkistä taakkaa, päivittäistä muistutusta koetusta väkivallasta toivoisi kenellekään. Joskus lapsi todetaan vaikeasti vammautuneeksi, jopa elinkelvottomaksi kohdun ulkopuolella, en kenellekään soisi sitä tuskaa, minkä oman lapsen kuolema tuo palkaksi raskauden ja synnytyksen kivuista ja kärsimyksistä.

Pidän kuitenkin abortin osalta kerrassaan käsittämättömänä sitä, että meillä täällä Suomessa abortoidaan sikiöitä sellaisilla raskausviikoilla, niin myöhäisessä vaiheessa, että samoilla viikoilla syntyviä toivottuja keskosia pelastetaan elämälle.

----

Näyttävästi on käyty myös keskustelua lapsiavioliitoista ja tuomittu kaikki nuorten avioliitot. Jonnekin on kadonnut ihmisten kyky erottaa kymmenvuotiaan ja aikuisen välinen avioliitto seksin suojaikärajan ylittävien nuorten välisestä avioliitosta. Kirkko, jonka rintama rakoilee tasa-arvoisen avioliiton osalta on yhä valmiimpi vihkimään kaikki täysi-ikäiset avioliittoon (kunhan nyt vain sattuvat olemaan konfirmoituja jäseniä), mutta alaikäisten avioliitoista on puolestaan näkynyt vain vastustavia kannanottoja. Lainsäätäjät taas olisivat valmiita kieltämään poikkeuslupien myöntämiset.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että jatkossa teiniperheet eivät olisi oikeutettuja samaan lain tuomaan suojaan perheelleen kuin mitä täysi-ikäiset ovat. Teiniperheeseen ei tulisi oikeutta samaan sukunimeen, ei avioliiton tuomaa elatusvelvollisuutta, ei turvaa puolison kuolemaan tai eroon. Teinivanhemmalla ei olisi oikeutta hoitaa omia asioitaan eikä teknisesti toimia oman lapsensa huoltajana, kun on itsekin vajaavaltainen.

Niinpä minä kysyn nyt julkisesti, että yritetäänkö näillä puheilla saada teinit lopettamaan seksin harrastaminen vaiko pakottaa teinit aborttiin? Teinivanhempia on ollut iänkaiken, vaikka määrä on laskenut, eikä teinivanhemmuus lopu alaikäisten avioitumisen kieltämiseen. Teinivanhemmuus ei ole helppoa yhteiskunnan asenteiden vuoksi muutenkaan, joten tuntuu käsittämättömältä, että tässä abortti-avioliittokysymyksessä kukaan ei ajattele niitä nuoria perheitä, joiden elämästä päätetään. Haluaisinkin nähdä lainsäädännön valmistelussa todella pohdittavan, mitä juridisia velvoitteita ja oikeuksia avioliitto tuo ja mikä on lapsen sekä puolison asema, kun avioliitosta tehdään laiton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti