maanantai 4. kesäkuuta 2018

Kerralla ja kunnolla

Kuntavaaleista on kulunut vähän reilu vuosi ja on loistava hetki pohtia sitä, miksi ehdolle lähtiessäni nostin kaksi asiaa ylitse muiden. Kaksi asiaa, joiden pitäisi olla ihan jokaisen päättäjän ja virkamiehen mielessä päälimmäisenä.

1. Asiat tehtävä kerralla ja kunnolla, oikein.

2. Sujuva arki alkaa yhteistyöstä.

Kumpikin koskettaa ihan jokaista. Kukaan ei jaksa olla jatkuvasti korjaamassa tai korjauttamassa virheitä (sitä paitsi, Teletappi-leikki "Uudestaan!" on tajuttoman kallista käytti sitten mittarina kuluvaa aikaa tai euroja). Ja arkea täällä elää jokainen, kukapa ei arkeensa sellaista sujuvuutta kaipaisi, kukapa ei tahtoisi, että lääkäriin pääsee, kotipalvelu käy, hoitopaikat lapsille järjestyy, viestintä pelaa ja kokonaisuus on hanskassa ja hahmotettavissa.



Kuluneella viikolla on tullut selväksi, että

1. Yhtäkään lakisääteistä palvelua et saa, jos et iske nyrkkiä pöytään

2. Uutiskynnystä ei ylitä se, että virkamiehet eivät tee töitään (se kyllä saattaisi olla valtakunnan ykkösuutinen, jos asiat sujuisivat niin, ettei nokan koputtamista jää)

3. Kaupunkiin on kehittynyt ns. kantelukulttuuri.

Järvenpään peruspalvelut (terveydenhuolto, päivähoito, koulut ja infra) ovat kerrassaan surkealla tolalla. Yle ja Hesari kirjoittavat Järvenpää-ilmiöstä, kasvavasta kaupungista, jossa on tekemisen meininki. Tottahan se. Kaupunki kasvaa kohisten ja tekemisen meininki täällä tosiaankin on. Touhun määrä tosin saattaa hyvinkin johtua aiemmin mainitusta Teletappi-leikistä. Just. Perhelä. Sauna. Kyrölän koulu, Yhteiskoulu, Kartanon koulu. Muutama päiväkoti (joista ei vielä puhuta, koska pienten lasten vanhemmilla on muutakin tekemistä, ollaan vaan onnellisia että paikat jostain löytyy), kehitysjohtaja...

Kolmisointu. Ei riittävä vetovoimatekijä.

Tervetuloa Järvenpäähän kaikki uudet asukkaat. Jokaisella kaupungilla on omat toimintatapansa. Järvenpäässä lakisääteiset oikeutensa saa vain se, joka vaatii. Meidän perheelle esimerkiksi päivähoito- ja esiopetuspaikat järjestyivät vasta, kun lopetin puhelinvastaajien kanssa keskustelun ja soitin Keski-Uusimaahan ja kaupunginjohtajalle. Sitä ennen kaikki oli ehtinyt menemään mönkään moneen kertaan. Kouluissa taas vain ne oppilaat, joiden vanhemmat sitä vaativat, siirrettiin pois terveydelle vaarallisista tiloista.

Kaupunginjohtaja henkilöstöinfossa lupasi ottaa kopin mistä tahansa pallosta. Mä toivon, toivon todella, että tärkeimmäksi palloksi valikoituu ihmisten arki. Peruspalvelut. Saunotaan sitten vasta, kun arjen välttämättömät asiat sujuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti